İnsanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından görüntülenen doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşidine “yapay zeka” deniliyor. Ve gün geçmiyor ki yapay zeka teknolojileri hayatımızın içerisine daha fazla dahil olmasın… Peki insan zekası ile yapay zeka arasındaki en belirgin fark nedir diye sorarsak; insan zekası sonucunda verilen kararlar ve hayata geçirilen davranışlar duygulardan etkilenirken yapay zeka duygulardan etkilenmiyor ve çok hızlı bir şekilde daha mantıklı daha gerçekçi sonuçlar verebiliyor.
SİLİVRİ YOĞURDU'DUN ADI BİLE KALMADI
İnternet üzerinde adına “ChatGPT” denilen uluslar arası bir uygulama var. Yapay zeka ile çalışan bu uygulamaya soru soruyorsunuz ve bu sorunuzun cevabı da yapay zekâ kullanılarak veriliyor. Biz de supersilivri.com olarak ChatGPT uygulamasına “Silivri’nin nesi meşhurdur” diye sorduk. Yapay zekâ uygulaması bize beş (5) ayrı özellik sıraladı. Ancak en yazık ki bu özellikler arasında bir zamanların efsanevi “Silivri yoğurdu” yoktu…
Peki neler vardı derseniz, ne yazık ki birinci sırada "Silivri Cezaevi" vardı. Her ne kadar kuruluşundan bu yana yıllarca "Silivri Cezaevi" olan adı geçtiğimiz aylarda "Marmara Cezaevi" olarak değişse de daha halen Silivri denince akla cezaevi geliyor. İkinci sırada "Silivri Plajı", üçüncü sırada "tarım ve hayvancılık", dördüncü sırada "Silivri bağları" ve beşinci yani son sırada da "tarihi ve kültürel alanlar" var.
YOĞURDU BİZ BİLE UNUTTUK
Hatırlanacağı gibi 2020 yılının Eylül ayında belediye başkanı Volkan Yılmaz’ın girişimleri sonucunda Acun Ilıcalı’nın şirketi tarafından hazırlanan Master Chef yarışmasının bölümlerinden biri Silivri Kale Park‘ta çekilmişti. İzlenme rekorları kıran yarışmada Silivri’nin meşhur lezzetleri olarak “Silivri köftesi” (!) ve “Silivri manda kaymağı” gibi Silivri'nin geleneksel kültüründe bulunmayan ve son yıllarda üretilen ürünlerden bahsedilmiş, Silivri’de üretilen ve bir zamanlar dünya çapında olan efsanevi yoğurdun adı bile anılmamıştı.
(supersilivri.com - Özel haber - Cem Güner)