HASTALIĞINIZIN ADI VAJİNUSMUS

Partnerinizi çok seviyorsunuz. Onunla ruhunuzu birleştirdiniz şimdide bedeninizi birleştireceksiniz o sırada zihninizden bazı sorular geçiyor. Canım acır mı? Kanamam olur mu? Başıma bir şey gelir mi? Kitlenip kalır mıyız? gibi korku ve kaygı reaksiyonları gelişerek bedeninizde kasılmalar meydana geliyor. Bazen sadece vajinal kaslarınız kasılıyor, bacaklarınız kapanıyor, titriyor ve bedeninizde bir gerginlik meydana geliyor. İlişkiniz imkânsız hale geliyor. Bu döngü kimi zaman haftalar, aylar hatta yıllarca sürebiliyor. Kendinizi çaresiz ve yetersiz hissediyorsunuz. Hastalığınızın adı vajinusmus!

Çoğu kadın bu soruları aklına getirir. Yanlış deneyimleri dinlemek, kızlar arasında ilk gecenin çok konuşulması, efsanevi bir şekilde kulaktan kulağa yayılan birleşme sonrasında kitlenip hastanede soluğu almak gibi konular kadının aşk kaslarını kasmasına sebep olur. Bunlar otomatik olarak ilişki esnasında kadının aklına gelir. Normalde de bir kişinin iyi hissetme halini bozan şey bilişsel olarak çarpıttığımız otomatik düşüncelerimizdir. Düşünceler duygularımızı oluşturur, duygular davranışlarımızı belirler. Yukarıda vurguladığım olumsuz düşünceler neticesinde kaygı ve korku oluşur. Bu kaygı ve korku vajina ile ilgili olduğu için beyin vajina kaslarının sıkı olmasını sağlar. Cinsellik hakkında düşüncelerimiz olumlu yönde değişir, bilgilerimizde yenilenirse hissettiğimiz duyguda da değişiklik olması beklenir.

Vajinusmus tedavisinde çiftin terapiye beraber katılması önemlidir. Fakat erkekler çoğu zaman bunu kadının problemi olarak düşünerek terapiye yalnız gönderir. Bu cinsel işlev bozukluğunu aslında çiftin cinsel uyum problemi olarak yorumluyorum. Kadının elinde olmayan bu psikolojik hastalığı yenmesi için erkek bazen sabırla bazense yıpranarak beklemektedir. Fakat böyle bir durumu uzun süreler beklemenize gerek yoktur. Hayatta yaşayacağınız güzel anları kendinizden çalmayın.  Çünkü cinsel işlev bozuklukları arasında cinsel terapilere en hızlı cevap veren hastalıklardan birisi VAJİNUSMUSDUR. Terapide iyileşmenin sorumluluğu yine her terapide olduğu gibi danışana (çifte) aittir. Çift iyileşmek isterse iyileşmemek için hiçbir sebep yoktur.

Tedavide dikkat edilen en önemli şey çifti iyi tanıyıp çifte özel tedavi uygulanmasıdır. Vajinusmus Tedavisinin 5 temel aşaması vardır.

1-      Fiziksel nedenleri ortadan kaldırmak ve etkisizleştirmek

2-      İşlev bozukluğunun en görünen nedenini ortadan kaldırmak

3-      Vajinusmusun derindeki nedenlerini araştırıp ortadan kaldırmak,

4-      Kişinin başarılı cinsel deneyimi yaşaması için gerekli bilgilendirmede bulunmak ve yönlendirmek,

5-      Danışanın ev ödevlerine bir oyun gibi bakmasını ve o oyunlara kendilerinin isim bulmalarına yardımcı olmak.

Bir kadının vajinusmusunu değerlendirirken dikkat ettiğim bazı sorular var. Bunlar ;

-Kadının yeterli ve uygun uyarıyı alıp almadığı

-Kadının kendi bedeninin tepkilerini tanıyıp tanımadığı

-Cinsel bakımdan uyarmayı bilip bilmediği

-Bedeninin hangi uyarıya nasıl bir cinsel yanıt verdiğinin farkında olup olmadığı

-Yaşamı boyunca herhangi bir şekilde boşalıp boşalmadığı da bana tedavi planlarken yol gösterir.

Cinsel Terapi Neden Önemlidir?

İnsan beyni kimyasal maddelerden oluşur. Beyin kendi içinde iletişim ağı kurar. Beyin kimyasalları, düşünmemizi, konuşmamızı, hareket etmemizi, duygularımızı ve daha sayamayacağım diğer tüm aktiviteleri kendi aralarında iletişim kurarak sağlar. Halk arasında en çok bilinen serotonin yani mutluluk hormonudur. Size eşler arasında asıl önemli olan diğer kimyasal maddeden bahsetmek istiyorum. Onun adı Oksitosin. Bağlanma hormonu olarak bilinen oksitosin hormonu eşleri birbirine yakınlaştırır. Bu sadece eşler arasında ortaya çıkan bir hormon değildir. Diğer insanlarla da yakın ilişki kurmak ve samimi ilişki kurmak bu hormonu tetikler. En kolay sarılarak ortaya çıkar. Sarılmak bedavadır fakat çoğu kişi bunun işe yaradığını bilmez. İnsanın temel ihtiyacı sevgidir. Sevgi bağ gerektirir.

Evlilik cinsel teması içeren bir müessedir. Cinsel temasın olmadığı bir evlilikte eşlerin birbirine bağlılığı daha azdır. O artık bireysel yaşanan bir hayattır.  Fiziksel yakınlık, iki kişide bağlanma hormonu olan oksitosini harekete geçirir. Bu hormonu ortaya en kolay sarılarak ortaya çıkarabilirsiniz. Bedava olan bu eylem, eşlerin sevgililik döneminde arzulayarak deneyimledikleri, evlenince duygusunda değişime uğrayan bir eyleme dönüşmektedir.

Evliliğin en önemli unsurlarından birisi cinsel yaşamdır. Cinsel yaşamı sağlıklı geçen kişiler için evlilik her zaman daha mutlu yöne evrilir. Araştırmalara göre bağ kurabilen insanların mutluluk düzeyleri ve evliliklerinden aldıkları doyum daha yüksektir.

Tüm bu bilgiler neticesinde yeni evlenen bir çiftin, cinsel anlamda doğru bilgilere ulaşması önemlidir. Kadının zihninde yaşadığı korku ve kaygı doğru bilgilerle yer değiştirmeli, cinselliği sevginin aktarıldığı bir deneyim olduğu unutulmamalıdır. Zarar görme düşüncesi, keyif alma ile yer değiştirince yaşadığı kaygı seviyesinde de değişim olacaktır. Vajinusmus çözümsüz bir hastalık değildir. Cinsel terapi bu hastalıkta çok etkili bir tedavi yöntemidir. Destek almak gerekir.

                                                                                           

Editör: Cem Güner