Hem gururlandık hem duygulandık...

Evet, "kaçak" olarak katıldığım Silivri Belediyesi’nin KKTC ziyaretinde yaşananları anlatmaya devam ediyorum…

Programın ilk günü yani Cuma günü Silivri heyetinin KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edilişine tanık olamadım. Çünkü kabul ve görüşme saat 17:00’de gerçekleşti, ancak o dakikalarda ben uçaktaydım… Dünkü yazımda da belirttiğim gibi saat 20:30’dan itibaren aralarına katıldım…

Heyette tam olarak kimler vardı? İsim listesi şu şekilde: Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, başkan yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Partili  belediye meclis üyeleri Yasin Gören ve Orhan Çalışkan, Plan ve Proje Müdürü Tarık Gürleyen, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Eren Ermiş, halkla ilişkiler personeli Arzu Akbaba ile Ahmet Akpınar ve başkan asistanı Begüm Çakı… Ve tabi ki kahraman gazilerimiz...

Cumartesi sabahı otelde kahvaltı yapıldıktan sonra ilk olarak KKTC’nin İskele ilçesine gidildi. Kıbrıs haritasında, sağ tarafta en uçtaki parmağa benzeyen alan İskele ilçe sınırlarına dahil… Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ile yapılan sohbet sırasında Sadıkoğlu KKTC’nin de çok fazla göçmen aldığından ve Türk nüfusun giderek azaldığından yakındı…

Daha sonra şehitlik ziyaret edildi… Bu arada şunu belirtmek istiyorum; üç gün boyunda güzergâh üzerindeki bütün şehitlikler ziyaret edildi. Silivrili gazilerimizin birlikte savaştığı arkadaşlarının kabirlerine gidildi ve dualar edildi…

Daha sonra Kapalı Maraş olarak bilinen bölgeye gittik. Rehber eşliğinde yıllardan bu yana terk edilmiş olan şehri inceleme fırsatını bulduk. Rehberlerimiz, devamlı olarak bilgi verdi…

Gazimağusa’da tarihi cami ziyareti ve arkasından bir dondurmacıda mola verdik. Volkan Yılmaz, kaçak yolcu olan ben dahil herkese dondurma ısmarladı. Görevli arkadaşlar hesabı ödemeye gittiğinde dükkan sahibinin “hesabınız 1974 yılında ödendi” diyerek aramızda bulunan gazilerimizin hatırına hesap almaması herkesi duygulandırdı. Geziye katılanlar arasında bedava dondurmanın hesabını yapabilecek kimse yoktu. Burada önemli olan dondurma parası değil; gazilerimize duyulan saygıydı… Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ve belediye başkanı Volkan Yılmaz hemen dükkâna dönerek bu anlamlı jestten dolayı teşekkür etti…

Pazar günü ilk olarak KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın anıtmezarına gittik. Burada Serdar Denktaş önceden gelerek Volkan Yılmaz ve Silivri heyetini anıtmezar girişinde karşıladı. Yılmaz, Denktaş’ın mezarına çelenk koydu ve hep birlikte dua edildi. Serdar Denktaş yine Yılmaz ve Silivri ekibini uğurladı. Aynı jestle Kıbrıs Türk mücadelesinin efsane ismi Dr. Fazıl Küçük’ün anıtmezarına gittiğimizde de karşılaştık. Yılmaz ve Silivri heyetini anıtmezar girişinde rahmetli Küçük’ün oğlu Mehmet Hüseyin Küçük karşıladı. Yılmaz, Küçük’ün kabrine çelenk bıraktıktan sonra hep birlikte dua edildi. Daha sonra yine Mehmet Hüseyin Küçük tarafından uğurlandık…

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a, KKTC’de üst düzey protokol uygulandığını gözlerimle gördüm…

Günün devamında Girne’ye gittik. Çıkarma gemisini ve şehitlikleri ziyaret ettik. Akşamüzeri iki saat kadar serbest zamanımız vardı. İsteyenler alışveriş yaptı, isteyenler çay kahve içti… Ben de alışverişten sonra Gazilerimiz’le birlikte Girne Orduevi’nde mola verdim. Orduevi komutanının gazilerimizin yanında esas duruşta beklemesi ve “komutanım” şeklinde hitap etmesi hepimizi duygulandırdı…

Pazartesi sabahı Lefkoşa’daki otelimize 500 metre mesafedeki Barbarlık Müzesi’ni ziyaret ettik.

25-26 Aralık 1963'te Lefkoşa'da geçen olaylarda, Tabip Binbaşı Nihat İlhan'ın iki ay önce yanlarına aldırdığı ailesinin içinde bulunduğu ev basılmış; eşi ve iki küçük çocuğu kurşuna dizilerek öldürülmüştü. Duvarlardaki mermi izlerini, iki küçük çocuğun ayakkabılarını ve olay sırasında evde bulunanların üzerindeki kıyafetleri gördük… Rumlar’ın bize uyguladığı soykırımı adeta yaşar gibi olduk…

Dönüş yolunda uçakta iki gazimizin arasına oturdum. Her ikisi de paraşütçü olan ve Barış Harekâtı sırasında uçaktan Kıbrıs’a atlayan gazilerimizin anılarını dinledim… Uçağın pilotunun anons ederek gazilerimize "uçağımıza hoşgeldiniz" demesi ve yolcuların kendilerini alkışlaması güzel bir jest oldu...

Şimdi buradan teşekkür etmek istiyorum. KKTC ziyaretine “kaçak” olarak katılmama rağmen, program boyunca kaçak olduğumu bir saniye olsun hissettirmeyen Silivri Kaymakamı Tolga Toğan’a, belediye başkanı Volkan Yılmaz’a, Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Partili  belediye meclis üyeleri Yasin Gören ve Orhan Çalışkan, Plan ve Proje Müüdürü Tarık Gürleyen, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Eren Ermiş, halkla ilişkiler personeli Arzu Akbaba ile Ahmet Akpınar ve başkan asistanı Begüm Çakı’ya teşekkür ediyorum. Kahraman gazilerimize tekrar tekrar teşekkür ediyorum...

Başkan yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu ve Halkla İlişkiler Müdürü Eren Ermiş yönetimindeki halkla ilişkiler personeli Arzu Akbaba ve Ahmet Akpınar ile başkan asistanı Begüm Çakı’yı; ne ben, ne de gazilerimiz, üç gün boyunca bir kere bile asık yüzle görmedik. Ziyaretlere katılan herkes memnun ayrıldı. Görevini iyi yapan insanların kalitesini her yerde hissediyorsunuz…

Tekrar tekrar teşekkürler…