2009 ila 2019 yılları arasında Silivri Belediye Başkanlığı görevini yürüten Özcan Işıklar, akademisyen Esin Yalçıntaş ile birlikte yazmış oldukları “Kentsel Tarım İstanbul Örneği” adlı kitap Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer’in bugünkü köşesine konu oldu.
Belediye başkanlığı yaptığı dönemde özellikle TÜRAM (Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi) ve Tarım Lisesi gibi projelerle dikkat çeken Işıklar; “İstanbul’da 20 milyon insan yaşıyor ancak gıda 900 km öteden geliyor. Bu açıdan düşündüğünüzde; Silivri ‘yakınlık ekonomisi’ yaratılarak güvenli gıdaya ucuz bir şekilde ulaşılacak bir modeldi” diyerek bu konudaki araştırmalarını kitap haline getirdi.
IŞIKLAR İÇİN “DUAYEN SİYASETÇİ” BAŞLIĞINI KULLANDI
Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer, bugünkü köşesinde kitaba ayırdığı yazıda Işıklar için “Duayen siyasetçi, yaşamın geleceğine ışık tutuyor” ifadesini kullandı.
“Kentsel Tarım İstanbul Örneği” adlı kitap Bayer tarafından şu şekilde anlatıldı:
Sürdürülebilir Gıda Üretim Stratejisi Olarak ‘Kentsel Tarım İstanbul Örneği’ kitabını Özcan Işıklar ve Esin Yalçıntaş yazmışlar. İlginç çalışmalar da yapmışlar; toprakla ve doğayla yeniden bağlantı kurmanın, gıda üretiminde sürdürülebilir stratejik çözümler yaratmanın en yenilikçi yollardan biri olan kentsel tarıma, sürdürülebilir yaşamın geleceğine ışık tutuyorlar.
Ülkemizde kentsel tarım konusunda gerek teorisine gerek uygulamasına hâkim olan duayen siyasetçi Özcan Işıklar ve Esin Yalçıntaş’ın birlikte yazdıkları kitap, sürdürülebilir gıda üretimi için çok önemli bir yol haritası.
Bu kitap, kentlerde tarım arazilerini korumanın yanı sıra şehirlerin beton duvarları arasında yeşeren bahçeleri, çatılarda yükselen seraları ve topluluk destekli tarım projelerini keşfe çıkmanızı sağlıyor. Kentsel tarımın ekonomik, sosyal, çevresel ve toplumsal faydalarını dolayısıyla kentsel kalkınmayı detaylandıran bu çalışma hem akademiye hem tarımsal üretimle her ölçekte ilgilenen herkese hem de siyasete -bürokrasiye-profesyonel planlayıcılara ilham verici pratik bir yol haritası sunuyor.
Şehirde tarım yapmanın fırsatlarını zamanın ruhu ve dijital teknoloji devrimi, akıllı tarım uygulamaları ile birlikte ele alan bu kapsamlı, cesur ve devrimci eserin öğretileri ile gerçek bir beka sorunu olan beslenme konusunda sürdürülebilir bir gıda geleceği inşa etmeye başlayabiliriz.
Bu model, temiz enerji, dijitalleşme, kentsel tarım, gıda gibi sektörlerle bağlantılı olduğunu da vurgulamak gerekiyor.
Bayer'in yazısına ulaşmak için lütfen tıklayın