1. Dünya Savaşı’nda yenik düşen Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında 10 Ağustos 1920 günü imzalanan Sevr Antlaşması kapsamında Trakya’nın büyük bir bölümü (Silivri dahil) İtalyanlar’a bırakıldı.
11 Ekim 1922 tarihinde Türkiye ile üç itilaf devleti (İngiltere, Fransa ve İtalya) arasında imzalanan Mudanya Mütarekesi sonucunda Trakya Bölgesi (Silivri, Çorlu vs) iki yıl süren işgalden kurtarıldı.
Silivri’de düşmana karşı herhani bir direniş veya herhangi bir çatışma olmadı. Mudanya Mütarekesi sonucunda İtalyan askerleri kendiliklerinden çekildi.
Silivri’nin kurtuluşu 2005 yılına kadar sembolik ama coşkulu bir şekilde kutlandı.
2005 yılında çıkartılan 5393 sayılı kanun ile il sınırları içerisindeki ilçeler de büyükşehir belediye sınırlarına dahil edildi. Böyle Silivri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanına dahil oldu. AK Parti Hükûmeti bu kanunu gerekçe göstererek ilçelerdeki kurtuluş günü törenlerini kaldırdı.
2005 yılından sonra Silivri’nin kurtuluş günü törenleri yapılamıyor ve bu AK Parti iktidarının politikalarından kaynaklanıyor. Değil Volkan Yılmaz; siz de Silivri Belediye Başkanı olsanız şu anda yasa gereğince "Silivri'nin Kurtuluşu töreni" düzenleyemezsiniz.
Peki dün akşam gerçekleşen Melek Mosso konseri ve Silivri’nin kurtuluşu kutlaması (!) neyin nesiydi?
İşte burada bir kelime ve algı oyunu var. CHP tarafından yerel seçim öncesinde haksız bir şekilde Volkan Yılmaz aleyhine algı oyunu oynanıyor.
Melek Mosso konseri; İBB tarafından Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen konserler serisinin bir parçası. Silivri’nin payına düşen konser de tarih olarak tesadüfen 1 Kasım’a denk geldiği (veya getirildiği) için tanıtım çalışmalarında slogan olarak “Silivri’nin kurtuluşu” cümlesi eklendi.
Melek Mosso konseri ile ilgili olarak İBB yönetimi tarafından hem Silivri Kaymakamı Tolga Toğan’a hem de belediye başkanı Volkan Yılmaz’a siyasi bir provokasyon yapılmak istendi.
Konser alanı normal şartlar altında Silivri Kaymakamlığı ve Silivri Belediyesi’nin yetki alanı dahilinde. Dolayısıyla İBB yönetimi tarafından Silivri Kaymakamlığı ve Silivri Belediye Başkanlığı’na resmi yazı ile konser öncesinde bilgi verilmesi gerekiyordı. Ancak bu yapılmadı. Kaymakamlığın konseri iptal etmesi için beklenildi. Eğer konser iptal edilseydi solcu edebiyatı yapılarak gürültü kopartılacaktı. Ancak hem kaymakamlık hem de ilçe belediyesi bu oyuna gelmedi.
Konser siyasi içerikliydi… Konser öncesi bütün duyurular CHP Silivri ilçe başkanlığı tarafından yapıldı. Volkan Yılmaz da bu nedenle doğal olarak konsere katılmadı…
Ancak CHP’ye yakın çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, sanki bir yerden düğmeye basılmış gibi “vay efendim Silivri Belediye Başkanı, Silivri’nin kurtuluşuna katılmadı” (!) şeklinde konuyu başka tarafa çeken paylaşımlar yapmaya başladı.
Melek Mosso çok başarılı bir sanatçı. Ancak ne yazık ki sanat ve sanatçı burada bir kez daha siyasete alet edilmek istendi...
Mesele bundan ibaret…