Kısa adı SİAD olan Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği, Silivri sınırları içerisinde fabrikası bulunan veya ticaret yapan insanların kendi menfaatlerini korumak amacıyla bir araya gelerek oluşturdukları bir sivil toplum kuruluşudur.
Türkiye’de genellikle Sabancı, Koç ve Eczacıbaşı gibi tanınmış zengin aile fertlerinin de zaman zaman yönetici olarak görev yaptığı Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Silivri versiyonudur SİAD…
İşadamları dernekleri toplumda genellikle “patronlar kulübü” olarak bilinir. Ve üyelerinin en çok dikkat çeken özelliği zengin olmalarıdır.
Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği ise yukarıdaki ölçeklere kısmen uymakla birlikte biraz sulandırılmış bir dernektir.
Sıradan esnafların da üye olarak kabul edildiği Silivri SİAD’ın çok nadir de olsa bazı üyelerinin ve hatta yöneticilerinin sağa sola borç takmışlığı ve adliye koridorlarında vakit geçirmişliği de vardır.
Bunun dışında son yıllarda fabrika sahiplerinin haricinde bazı maaşlı fabrika yöneticilerinin de SİAD’da üye sıfatı ile faaliyet gösterdiğini gözlemliyoruz.
Örnek vermek gerekirse; Silivri’de bulunan fabrikasını yabancılara satan ve bu satıştan sonra kendi eski fabrikasında maaşlı yönetici olarak çalışan bazı “eski işadamları” halen SİAD’ın bütün toplantılarında aktif olarak faaliyet gösteriyor.
Bu “maaşlı yöneticilere” örnek olarak Mesan Kilit’in kurucusu Rıdvan Mertöz’ü gösterebilirim…
Rıdvan Bey, kamuoyunda “Mesan Kilit’in sahibi” olarak bilinmesine rağmen aslında sahibi değil…
Kurmuş oldukları şirketi birkaç yıl önce İngiliz kökenli sermaye kuruluşu olan Essentra’ya satan Mertöz, halen Mesan’da profesyonel yönetici olarak çalışıyor ve diğer bütün personel gibi sigortası şirket tarafından ödeniyor.
Rıdvan Mertöz, şirketin maaşlı yönetim kurulu başkanı, oğlu Mustafa Mertöz de aynı şirketin maaşlı genel müdürü olarak görev yapıyor.
Yani pozisyonları “yönetici” olmasına rağmen gerçekte her ikisi de aynı şirketin SGK’lı birer çalışanı…
Rıdvan Mertöz bundan iki yıl önceye kadar İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği başkanlığı görevini de yürütüyordu. Ancak Silivri SİAD’daki kendi arkadaşlarının bile desteğini alamadığı kongreyi kaybederek koltuğunu Tahsin Öztiryaki’ye bırakmak durumunda kaldı.
Rıdvan Mertöz, yıllar önce kilit sektörü içerisinde “taklitçilik”le suçlandı. Alman kilit devi EMKA’nın patronu, Mertöz’ü “kilit sistemlerini kopyalamakla” itham etti.
Mertöz de gazeteci İbrahim Ekinci tarafından yazılan “Hayatım ve İdeallerim, İlham Dolu Bir Hayat” adlı biyografi kitabında; “kendilerinin EMKA’yı değil, EMKA’nın onları taklit ettiğini" savundu.
Ticaret işte böyledir…
İnişler ve çıkışlarla doludur…