Silivri'de geçtiğimiz Perşembe günü bir heykel açılışı vardı. Daha doğrusu halk arasında heykel deniyor ama buna "anıt" demek daha uygun kaçacak. Karaköy Rotary Kulübü tarafından Silivri halkına hediye maksadıyla taa Alamanyalar'dan getirilmiş bu anıt.

Silivri'de geçtiğimiz Perşembe günü bir heykel açılışı vardı. Daha doğrusu halk arasında heykel deniyor ama buna "anıt" demek daha uygun kaçacak.

Karaköy Rotary Kulübü tarafından Silivri halkına hediye maksadıyla taa Alamanyalar'dan getirilmiş bu anıt.

Anıtın Silivri sahiline dikilmesi sebebiyle bir de tören düzenlendi.

Silivri Kaymakamı, Belediye Başkanı, Silivri Rotary Kulübü'nün seçkin üyelerinden oluşan hanımefendiler ve beyefendiler katıldı törene.

Kilise müziğine benzeyen bir müzik çalındı tören alanında.

Üstad-âzamı andıran monşer kılıklı yaşlı başlı ve top sakallı adamlar geldiler mercedeslerin arka koltuklarına oturarak.

Bu anıtın şekil ve şemal olarak neye benzediğini yazımın altındaki fotoğraftan göreceksiniz.

Uzun heykelin, pardon anıtın hikayesini merak ettik doğal olarak. Eksik olmasın mikrofona gelen Karaköy Rotaryenleri'nden monşer kılıklı ve top sakallı bir üstad-ı âzam gerekli açıklamalarda bulundu.

Alamanya'da çalışan gurbetçilerimizin, Türkiye'ye olan katkılarını simgeliyormuş ve uzun anıt. Hiç üşenmemişler ve Silivri halkına hediye etmek üzere zahmet buyurarak taa Alamanya'dan getirmişler ve uzun anıtı...

Tabi bana sorarsanız; Alamanya ile, gurbetçilerin alın teri ve emeği ile bu uzun anıtın ne alakası var bir türlü çözemedim. Hala da çözebilmiş değilim.

Bu uzun anıtı saatlerce inceledim. Neye benzediği ve neyi hatırlattığı konusunda fikir yürütmeye çalıştım. Af buyurun ama benzete benzete sadece zekere benzetebildim. Zaten anıtın şekli ve şemali ile ilgili de bu tarz espriler eksik olmadı tören alanından.

Hatırlarsanız bu anıt ve heykel mevzularıyla ilgili Ankara'da da geçtiğimiz yıllarda bir zeker mevzusu yaşanmıştı. Şehrin ortasına bir at heykeli koymuşlar. Ancak, heykeltraş atı yaparken af buyurun hayvanın zekerini biraz uzun tutmuş. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de makam aracı ile oradan geçerken bir bakmış ki heykelin altında koskocaman bir zeker. Hemen aynı gün talimat vermiş ve belediyenin görevlileri de elektrikli testere ile gelerek atın zekerini kesmişti.

Ankara'daki at heykelinin zekeri bir süre medyayı da meşgul etmişti.

Rotaryenler, bir bakıma aristokrasinin temsilcileri arasındadır. Silivri'deki Rotaryenler de dikilmesine aracı oldukları anıtı zekere benzettiğim için bana kızacaktır mutlaka.

Ancak kusura bakmasınlar, bu anıtı zekere benzeten sadece ben değilim. Tören alanında yapılan esprilere hiç kulak kabarttılar mı bilemiyorum ama birçok kişi anıtı aynı şeye benzetti.

Evet efendim. Silivri'de bir zeker anıtımız eksikti o da tamamlandı.

Hayırlara vesile olsun...